Als ouders gaan scheiden heeft dat grote invloed op de kinderen. Ze zitten met veel verschillende vragen. Als ouder is het belangrijk om het belang van de kinderen altijd voorop te stellen. Help hen bij het verwerken van de scheiding, stel samen met hen een een ouderschapsplan op en zorg ervoor dat de kinderen iemand hebben om over de scheiding te praten.

Op Alsjeuitelkaargaat.nl(externe link) staan veel adviezen voor hoe ouders hun kinderen het beste kunnen helpen en ondersteunen tijdens een scheiding. Ook vind je hier een ouderschapsplan.

Kinderen moeten een scheiding ook verwerken

Een scheiding is een onzekere tijd voor kinderen. Sommige kinderen zijn boos of verdrietig, anderen zijn opgelucht dat de ruzies voorbij zijn. Vaak voelen kinderen zich in de steek gelaten en zoeken ze de schuld van de scheiding bij zichzelf. Zij moeten de scheiding van hun ouders verwerken. Als ouder speel je hierin een belangrijke rol in. Jullie moeten ervoor zorgen dat de kinderen niet geconfronteerd worden met ruzies of heftige emoties. En niet negatief over de (ex-)partner praten als de kinderen erbij zijn. Kinderen zijn extra kwetsbaar in deze periode. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van hoe kinderen zich voelen.

Het ouderschapsplan

Als je gaat scheiden en jullie kinderen hebben, is het belangrijk dat jullie een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan alle afspraken die jullie maken over de verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Luister bij het opstellen van dit ouderschapsplan ook naar wat de kinderen willen, laat ze meedenken. Zo voelen zij zich gehoord en gezien.

Het is goed als kinderen over de scheiding praten

Praten helpt. Het is belangrijk dat kinderen met hun ouders over de scheiding en hun gevoelens kunnen praten. Of met iemand anders: een vriend, familielid, leraar of buur. Kinderen kunnen ook met onbekenden over de scheiding praten. Bijvoorbeeld op Villa Pinedo(externe link) met andere kinderen die een scheiding hebben meegemaakt (buddy).

De kinderen scheiden mee

Het gratis programma 'De kinderen scheiden mee' is voor kinderen van 6 tot 17 jaar uit de gemeente Waalwijk, van wie ouders gaan scheiden of al gescheiden zijn. De kinderen leren met en van elkaar door in twee bijeenkomsten dingen te doen en door te praten. Na afloop weten ze beter wat er gebeurt bij en na een scheiding en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Ouders krijgen in één bijeenkomst algemene informatie over wat een scheiding met kinderen doet. 

Krijg onafhankelijk advies van een kindbehartiger

Als inwoner van de gemeente Waalwijk kun je bij een scheiding een kindbehartiger inzetten. Deze geeft onafhankelijk advies, eerlijke informatie en tips voor ouders. Een kindbehartiger is er om de belangen van kinderen voorop te zetten. En is er voor de ouders om hen hier zo goed mogelijk bij te helpen. Wil je een kindbehartiger inzetten? Dan kun je telefonisch of via de mail een aanvraag indienen bij Team WijZ.