Sociale huurwoning of huurtoeslag

Ben je op zoek naar een huurhuis en heb je geen hoog inkomen? Dan kun je in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of huurtoeslag ontvangen.

Sociale huurwoning

Sociale huurwoningen zijn huurwoningen die via woningcorporaties verhuurd worden. Van sociale huurwoningen mag de huurprijs nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. Deze woningen zijn daardoor meestal betaalbaar voor mensen met een lager inkomen. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, mag je inkomen niet te hoog zijn. 

Vind een sociale huurwoning via woningcorporaties

Wil je een sociale huurwoning in Waalwijk of omgeving? Schrijf je dan in als woningzoekende op Woning in Zicht. Op deze website staan de woningen die te huur zijn bij de woningcorporaties in en rond Waalwijk. Senioren en mensen van 55+ met een zorgvraag kunnen ook bij Woonzorg Nederland terecht. Deze corporatie is eigenaar van de Antoniushof en Rembrandtpark in Waalwijk.

Schrijf je op tijd in en reageer snel

Als je een woning ziet die je wilt huren, kun je daarop reageren. Vaak zijn er veel mensen die reageren op een woning. Daarom kiest de woningcorporatie wie de huurwoning krijgt. Dit gaat meestal via een loting of op basis van de inschrijfduur. Om meer kans te maken op een sociale huurwoning is het daarom belangrijk om je al vroeg in te schrijven bij Woning in Zicht. Soms bepaalt de reactietijd de nieuwe bewoner. In dat geval geldt: hoe sneller je reageert, hoe groter de kans dat jij de huurwoning krijgt. Dus: schrijf je op tijd in en reageer snel als je interesse hebt in een woning.

Huurtoeslag

Als je een laag inkomen hebt, kun je huurtoeslag krijgen. Dan betaalt de Belastingdienst een deel van je huur terug. Of je huurtoeslag krijgt en hoeveel, hangt af van:

  • je leeftijd;
  • de huurprijs van de woning; 
  • je inkomen en je vermogen (bezittingen, spaargeld, aandelen). Ook van je (eventuele) huisgenoten.

Meer informatie en aanvragen

Alle informatie over huurtoeslag vindt je op de website van de Belastingdienst. Daar kun je ook de huurtoeslag aanvragen.