Schulden kunnen allerlei problemen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat je snel hulp krijgt. Ook als je schulden nog niet zo groot zijn. 

Vaak vragen mensen met geldzorgen niet om hulp. Hierdoor kunnen schulden steeds groter worden. De gemeente Waalwijk wil dat voorkomen. Daarom is er hulp voor mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen. Je krijgt die ook zonder dat je eerst hulp hebt gevraagd. 

Hoe werkt het?

De gemeente neemt zelf contact met je op. Maar hoe weet de gemeente dat je schulden hebt? Er komen signalen binnen dat je je rekeningen niet kunt betalen. Die signalen krijgt de gemeente van woningcorporaties, energiebedrijven, zorgverzekeraars en drinkwaterbedrijven. 

Let op: de gemeente ontvangt zo’n signaal niet zomaar. Dat gebeurt pas nadat een traject van sociale incasso is doorlopen. Dat betekent dat woningcorporatie, zorgverzekeraar, energieleverancier of drinkwaterbedrijf heeft geprobeerd iets met je te regelen. Ze hebben geprobeerd je te bereiken en ze hebben een betalingsregeling aangeboden.  

Nadat de gemeente een signaal heeft ontvangen, krijg je een brief, sms of e-mail. Ook kan iemand van de gemeente je bellen of thuis bezoeken. 

Zoeken naar een oplossing

Vervolgens gaat iemand van de gemeente met je in gesprek. Samen met jou zoekt die naar de oorzaak van de niet betaalde rekeningen. Ook denkt de medewerker van de gemeente mee over een oplossing. 

De hulp kan allerlei vormen hebben. Soms ben je al geholpen met één adviesgesprek. Soms is uitgebreide hulpverlening nodig. En misschien kun je ook hulp gebruiken bij andere dingen. De gemeente zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk de juiste hulp krijgt. 

De hulp is vrijwillig: je hoeft die niet te accepteren. Het doel is om je te helpen. Wil je geen gebruik maken van de hulp? Geef dat dan aan als wij contact opnemen. 

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

Een nieuwe wet maakt dit alles mogelijk: de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). De aanpak wordt vroegsignalering genoemd. Door er vroeg bij te zijn, kun je grote financiële problemen voorkomen.

Zelf hulp zoeken?

Lukt het je niet om alle rekeningen op tijd te betalen? Daar kun je op verschillende manieren iets aan doen. 

Neem bijvoorbeeld contact op met de organisatie die de rekening heeft gestuurd. Mogelijk kunt je iets regelen, betaling in termijnen bijvoorbeeld.  

Je kunt voor advies ook contact opnemen met Team WijZ.