Parkeerkaart gehandicapten

Kun je niet goed lopen? En rijd je in een brommobiel of auto? Of rijd je altijd met iemand mee? Dan kun je een parkeerkaart voor gehandicapten aanvragen, of een eigen parkeerplaats dichtbij je huis.

Parkeerkaart

De gemeente heeft speciale parkeerplekken voor mensen met een beperking. Bijvoorbeeld bij de supermarkt of het ziekenhuis. Dat zijn plaatsen waar je alleen mag parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart.

Je kunt deze kaart aanvragen als je zelf rijdt (de bestuurderskaart). Je kunt de kaart ook aanvragen als iemand anders altijd voor je rijdt (de passagierskaart). Daar zitten wel voorwaarden aan.

Voorwaarden

Bestuurderskaart
Bij een bestuurderskaart moet je bestuurder zijn van een motorvoertuig op meer dan twee wielen (bijvoorbeeld een auto, brommobiel of Canta). Je moet een rijbewijs hebben om een bestuurderskaart aan te kunnen vragen.

Passagierskaart
Heb je continu de hulp van de bestuurder nodig bij het vervoer van deur tot deur? Dan kun je een passagierskaart aanvragen

Voorwaarden beide kaarten
Voor de bestuurderskaart en de passagierskaart geldt dat je moet voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

  • je hebt een chronische beperking, waardoor je geen 100 meter kan lopen zonder te pauzeren (ook niet met een loophulpmiddel)
  • je zit permanent in een rolstoel
  • je hebt een andere aantoonbare, ernstige beperking (anders dan een loopbeperking), waardoor je een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebt.

Je kunt de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen als je deze door je beperkingen minimaal een half jaar nodig hebt. De kaart is vijf jaar geldig. De bestuurderskaart en de passagierskaart staan beide op naam en mogen door niemand anders worden gebruikt. Het kenteken hoef je niet door te geven.

Kosten

Wil je een bestuurderskaart of een passagierskaart? Dan vraagt de gemeente advies bij een onafhankelijke arts. Die gaat kijken of je de kaart echt nodig hebt. Daar betaal je € 75,- voor. De parkeerkaart kost ook geld. In 2024 kost hij € 113,10.  Je vraagt de parkeerkaart aan door op de knop hieronder te klikken. Je komt dan uit bij het aanvraagformulier.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Eigen parkeerplaats

Misschien is er dichtbij jouw huis geen speciale parkeerplek voor mensen met een beperking. Of er is nooit plek op straat. Dan kun je vragen om een eigen parkeerplaats voor gehandicapten. Als de gemeente je aanvraag goedkeurt, komt er een bord te staan met het nummerbord van je auto. Dan heb je een eigen parkeerplaats in de buurt. Je bent de enige die daar mag parkeren.

Je komt alleen in aanmerking voor een eigen parkeerplaats voor gehandicapten als je al een parkeerkaart hebt. Voor de aanvraag betaal je € 51,30. Je betaalt ook voor de aanleg van deze gehandicaptenparkeerplaats: € 280,25. Je vraagt de eigen parkeerplaats aan bij de gemeente. Bel met Bouwen Wonen en Leefomgeving: 0416 - 683 456 (maandag t/m vrijdag 8.30 tot 12.30 uur). Of stuur een e-mail naar fobwl@waalwijk.nl