Marlies Smulders werkt als casemanager dementie. Een casemanager is een vaste begeleider voor mensen met dementie en hun naasten. Ze houdt zich in haar werk bezig met jonge mensen met dementie. Ze legt graag aan jou uit wat haar functie inhoudt en geeft tips over hoe om te gaan met dementie.

Casemanager

“Als casemanager begeleid ik jonge mensen met dementie in hun thuissituatie. Wanneer de diagnose wordt gesteld of de eerste verschijnselen plaatsvinden onder de 65 jaar, kom ik in beeld. Vaak worden mensen naar mij doorverwezen via de huisarts of de specialist die de diagnose heeft gesteld. In mijn functie ga ik uit van de persoon met dementie en kijk ik wat nodig is. Ik geef emotionele ondersteuning en zorg voor de juiste zorg en begeleiding. Ook geef ik omgangsadviezen aan de mantelzorger(s). Dit doe ik in regio Midden-Brabant.”

Contactmomenten

“Ik bezoek mensen met dementie en hun naasten thuis. Het hangt af van de situatie hoe vaak ik betrokken ben. Dat kan per periode of moment in het proces veranderen. De cliënt en betrokkenen mogen aangeven hoe vaak ze mij willen zien. Ook heb ik regelmatig contact via de telefoon en de mail. Ik waardeer het dat ik in alle vertrouwen en openheid, deel uit mag maken van zo’n moeilijk en intense periode in iemands leven. Iets kunnen betekenen voor iemand met deze diagnose en hun naasten, hoe klein ook, maakt mijn werk erg de moeite waard.”

Succesmomenten

“Succesmomenten zijn voor mij de momenten waarop ik zie dat iemand met dementie kwaliteit van leven ervaart. Succesmomenten heb ik ook wanneer ik zie dat de mantelzorger zich zichtbaar ondersteund voelt. Vaak merk ik dit bij de ondersteuningsgroepen voor kinderen en partners van mensen met dementie.”

Maak gebruik van de hulp

“Wat ik mee wil geven aan mensen met dementie en hun mantelzorgers, is om op tijd gebruik te maken van de hulp en ondersteuning van een casemanager dementie. Iedereen die de diagnose krijgt, heeft namelijk recht op een casemanager. Stel de vraag bij je huisarts. Die kan je doorverwijzen. Ook is het belangrijk dat inwoners snel de signalen van dementie opmerken, waardoor mensen met dementie snel herkend worden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat ze beter begrepen worden. Ook kunnen we ze dan makkelijker betrekken bij zaken, waardoor ze zich onderdeel blijven voelen van de gemeenschap.”