Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. De zorg voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten, en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in de gemeente Waalwijk vragen wij aandacht voor deze doelgroep.  

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie op het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ondervinden ze de gevolgen van de zorgsituatie al op een vroege leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! De campagne 'Niet te missen' laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact van mantelzorg op het persoonlijke leven van jongeren is. Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken. In de gemeente Waalwijk organiseren wij het hele jaar door activiteiten voor jonge mantelzorgers. Kijk voor meer informatie op  www.waalwijzer.nl/jonge-mantelzorgers of houd onze social media kanalen in de gaten.

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te missen’ campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of vind hen op Instagram, Facebook en LinkedIn.

Meer nieuws

  • Ken jij mensen of organisaties die vrijwillig goede dingen doen voor kinderen? Nomineer ze uiterlijk 1 november voor de Hart voor een kind award!
    Krijttekening van hartje en strik met daarop de tekst 'Hart voor een Kind'
  • Op dinsdag 21 september 2021 is het Wereld Alzheimer Dag. Rondom deze dag hebben een aantal partijen de handen ineen geslagen en een mooi programma samengesteld voor iedereen die hart heeft voor Dementie.
    Senioren aan de koffie
  • Vanaf 6 juli kunnen iedere dinsdagochtend mensen met geheugenproblemen voor het gevoel van een ‘gezellig thuis’ weer samenkomen in het Parkpaviljoen.
    Vrouwen kletsen aan de koffietafel.